Ohjaaja: David Mamet
Käsikirjoitus: David Mamet
Näyttelijät: Val Kilmer, Tia Texada, Derek Luke
Surkea teos. Käsikirjoitus on käsittämätön ja täynnä vanhoja kliseitä ja stereotypioita. Elokuvan katsomisen sijaan suosittelen vaikka ruotsinkielisiä uutisia. Tutkimuksen mukaan television viihdeohjelmat aktivoivat aivoja vähemmän kuin nukkuminen – luulen että David Mametin elokuvat aktivoivat aivoja vähemmän kuin televisio viihde.
Voi olla että David Mametilla on ollut vilpitön tarkoitus tehdä todella hyvä poliittinen trilleri – mutta jossain vaiheessa hän on kompastunut omaan näppäryyteensä ja hukannut juonen ”punaisen langan”. Elokuvan päähenkilö, Scott (Val Kilmer) esitellään irrallisilta tuntuvissa laimeissa kohtauksissa jonkinlaiseksi armeijan kapiaiseksi joka tekee hommia Amerikan Salaiselle Palvelulle. Kilmer päätyy kuulustelujen yhteydessä mätkimään Salaisen Palvelun miestä, joka on poistunut vartiopaikaltaan ja jonka takia sitten joku tyttö on kadonnut. Yleisölle ei tässä vaiheessa paljasteta kuka tyttö on ja miksi häntä vartioidaan Salaisen Palvelun toimesta. Tytön katoaminenkin on hämärä – kukaan ei oikein tiedä onko hänet kidnapattu vai onko hän vain lähtenyt oma-alotteisesti muihin maisemiin. Kilmer alkaa tutkimaan tapausta ja päätyy lopussa Jemeniin ihmiskauppiaita ammuskelemaan ja vapauttamaan presidentin tytärtä. Elokuvan viimeiset 15 minuuttia ovatkin ihan hyvää tavaraa. Käsikirjoituksesta olisi voinut repiä ensimmäiset 150 sivua ja kehitellä elokuvalle uuden alun ja keskikohdan.
Mametin uralla ei ole kyllä montaa kohokohtaa. Ainoastaan hänen käsikirjoituksensa Wag the Dog (1997), The Postman Always Rings Twice – Postimies soittaa aina kahdesti (1981), The Untouchables – Koskemattomat (1987) ja Glengarry Glen Ross – Myyntitykit (1992) ovat mielestäni hyviä. Ohjaajan pallille ei Mametin kannattaisi mennä jos tuloksena on Spartanin tyyppisiä käsittämättömiä teoksia. Mametin ohjaustöistä olen nähnyt ainoastaan Heist – Ryöstö (2001) nimisen kalkkunan sekä ihan kelvollisen The House of Games:n (1987).
DVD:n takakansi teksti mainitsi että Spartan on ”henkeäsalpaavan nopeatempoinen ja jännittävä trilleri”. Voin sanoa että se on vale. Parempi takakansi teksti olisi ”henkeäsalpaavan huono ja nukuttavan vaisu trilleri-yritelmä.”