Vallitseva yhteiskunnallinen tila heijastuu taiteeseen. Uuden vuosituhannen taiteen painolastina on tuotantotalouden kovien arvojen siirtyminen taiteeseen. Vallalla ovat kaavamaisuus ja totuttujen ratkaisuiden hyödyntäminen sekä helpon rahan tavoittelu. ”Mulle heti kaikki nyt” –trendi on vastoin taiteen arvoja. Tämä trendi uhkaa rappeuttaa taiteen merkityksen. Taiteella pitäisi olla itseisarvo, ei vain välinearvo. Taide on lopulta kuitenkin kanava ihmisyyteen.

Esoteerinen taide on vastavoima. Suuntaus pyrkii muuttamaan taiteen ilmapiiriä. Tärkeää on tekijän ajatusprosessi ja sen ilmentäminen taiteessa. Esoteerisen taiteen tarkoitus on herättää ajatuksia. Onnistunut taide ei jätä ketään kylmäksi.

Esoteerisen taiteen tunnusmerkit

Esoteerinen taide on parhaimmillaan, kun siinä on tavoitettu jotain selittämätöntä. Sen edessä katsoja henkevöityy ja vaikuttuu. Kuten sanotaan: ”Kuva on enemmän kuin tuhat sanaa.” Taiteen välittämän viestin ei tarvitse olla edes taiteentekijälle selkeä – viesti voi olla alitajuinen tai kulttuurillinen. Viesti voi kuvata jotain, joka on kaikille ihmisille yhteistä ja jonka kaikki ymmärtävät, mutta josta ei tarvitse puhua ääneen. Joskus puhuminen latistaa ja banalisoi itse asian – jotkut asiat pitää vain tuntea. Taide voi herättää yksilössä omasta menneisyydestä kumpuavia henkilökohtaisia tunnetiloja. Hienoimmillaan taidekokemus voi olla jopa hengellinen.

Viisi esoteerista teesiä:

PERSOONALLISUUS

Esoteerinen taide ei noudata vallitsevia taiteen trendejä tai tyylisuuntia. Jo aiheen valinnassa näkyy tekijän persoonallisuus. Kun aihe on valittu, se kokee vielä muodonmuutoksia tekijän tajunnassa. Aihe muokkautuu muistojen ja tietoisen valinnan kautta. Taiteilija käy sisäistä keskustelua aiheensa kanssa.

VILPITTÖMYYS

Ulkoiset vaikuttimet eivät korruptoi taiteilijaa. Sen sijaan taiteilija pistää oman sielunsa ja kokemusmaailmaansa teokseen. Sielu on kuin linssi, jonka läpi aihe heijastuu. Vaatii rohkeutta nähdä oma itsensä teoksessaan – oman alitajunnan ja sielunsa kohtaaminen on kaikkein pelottavinta koko luomisprosessissa. Aito sitoutuminen luomukseen tulee sitä kautta että tekijä on allekirjoittanut teoksensa sielullaan. Taiteentekijän täytyy kuunnella itseään ja muuttua silloin kun se tuntuu oikealta.

MYSTISYYS

Suuri osa esoteerisen taiteen saavuttamasta mystisyydestä kumpuaa alitajunnasta. Alitajunnasta nousevia viestejä ei sensuroida tai kaunistella. Väylä alitajunnasta tietoisuuteen ja taiteeseen on vapaa assosiaatio ja herkkyys aistia ympäristö. Esoteerisessa taiteessa esiintyvät olennot, tilat ja symbolit ovat usein peräisin taiteilijan omista unista. Tämä tuo taiteeseen omaleimaisen mystisen tunnelman.

TUNNE

Tunteelle antautuminen on edellytys esoteeriselle taiteelle. Esoteerinen taide vapauttaa ihmisen mielikuvituksen ja mahdollistaa jo eletyn uudelleen kokemisen. Näkymättömän tuominen näkyväksi.

IDEA

Idealle pohjautuva taide aktivoi älyä ja havahduttaa. Idean ei tarvitse olla puhtaasti ajatuksen tasolla vaan se saattaa näkyä teoksen toteutuksessa.

(1) Kommentti

  1. Selina Hänninen says:

    Näin. Se on siinä. Sieluni voimin komppaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *